Proiect pentru sănătatea românilor realizat de Ilie Floroiu
Fostul director al Clubului Sportiv Farul Constanța, Ilie Floroiu consideră, că oamenii ar trebui să facă mai multă mișcare, mai ales în actualele condiții de pandemie, când trebuie să aibă o imunitate cât mai crescută.
Cunoscutul atlet este deținătorul recordurilor naționale în probele de 5.000 și 10.000 de metri, în 2021 urmând să se sărbătorească 43 de ani de la stabilirea lor.
Pentru a veni în sprijinul celor care doresc să alerge și să facă mișcare, Ilie Floroiu a realizat un proiect, despre care ne-a declarat, că este un punct de plecare și că suportă îmbunătățiri.
Iată cum se prezintă acesta:
PROIECT
,,Programul național de ameliorare /îmbunătățire a stării de sănătate a populației României”
„Expunere de motive :
Potrivit datelor Comisiei Europene, numărul românilor care nu fac sport/mișcare în prezent, a crescut față de anul 2013, România ocupând locul II la nivel European, în ceea ce privește sedentarismul, lucru care favorizează apariția unor boli precum cele cardiovasculare și a diabetului zaharat.
Un procent de 51% din populația României chestionată, nu face nici un fel de mișcare, principalele cauze fiind:
– 50% lipsa timpului;
– 18% lipsa de motivație / interes;
– 12% prezența unor dizabilități / boli / costuri ridicate.
Organizația Mondială a Sănătății, în urma unui studiu a constatat că, lipsa de mișcare reprezintă al patrulea factor de risc principal în ceea ce privește mortalitatea mondială / globală.
Având în vedere cele prezentate mai sus și faptul că, un procent destul de mare a diverselor boli din rândul copiilor / adolescenților (aceasta datorându-se și din cauza lipsei de mișcare), consider că, fiind o problemă de securitate națională este de competența CSAT, care în colaborare cu Guvernul României (MS, MEN, MTS, COSR), pot propune și promova în exercitarea atribuțiilor prevăzute de lege ”Programul național de ameliorare / îmbunătățire a stării de sănătate a populației României”.
Acesta va consta în amenajarea în fiecare oraș, reședință de județ și a celor 6 sectoare din București, a unei piste de alergare (eventual și a unei piste pentru biciclete), de aproximativ 2 km, cu instalație de iluminat, cu 2-3 puncte medicale de prim ajutor și asigurarea securității fizice, a persoanelor care fac mișcare si care, să devină un mod de viață.
Aceste piste, vor fi amenajate din fondurile provenite de la bugetul de stat, fonduri europene și private, prin Compania Națională de Investiții, Primăria din fiecare județ/sector asigurând terenul unde vor fi amenajate, urmând ca, după finalizare, să fie predate fiecarei Primării pe bază de Protocol și alte documente.
Din acest moment, toate cheltuielile privind întreținerea și funcționarea pistelor, vor fi efectuate cu titlu obligatoriu din fondurile bugetelor locale ale fiecărui oraș.
Pentru a avea certitudinea funcționării acestor piste, acestea ar trebui să intre direct în resposabilitatea primarilor, care să asigure buna funcționare.
Aceste piste funcționează cu foarte bune rezultate, de foarte mult timp în multe țări a căror populație din punctul de vedere a stării de sănătate este mult mai bună decât a noastră.
Pot fi date exemple: în special țările nordice, Noua Zeelandă și altele.
Nu am făcut un studiu privind costurile, dar cred, că prețul poate fi de aproximativ 1 milion de euro/pista, asta însemnând aproximativ 50 milioane de euro pentru toate județele țării și sectoarele din București.
Oare, ce înseamnă această sumă, pentru a contribui la sănătatea României ???
Data: 07.01.2021.”